Nagrody Kapituły Stowarzyszenia

Z funduszy zgromadzonych na koncie Stowarzyszenia przyznawane są stypendia i nagrody. W roku 2000 konto Stowarzyszenia zostało zasilone, za zgodą ówczesnego J. M. Rektora Politechniki Śląskiej prof. Bolesława Pochopienia, znaczną darowizną pieniężną. Jej ofiarodawcą był inż. Jan Binkiewicz, chemik, absolwent Politechniki Lwowskiej zamieszkały od czasów II Wojny Światowej w Kanadzie. Zgodnie z jego wolą , darowizna została wykorzystana do ustanowienia Funduszu im. Jana Binkiewicza. Celem Funduszu jest promowanie i wspomaganie uzdolnionych pracowników i studentów Wydziału oraz wyróżnianie osób szczególnie zasłużonych dla Wydziału Chemicznego Politechniki Śląskiej.

Kapituła Funduszu powołana przez Stowarzyszenie Przyjaciół Wydziału ustanowiła:

aula3

Sala wykładowa nr 3 w budynku "Szarej Chemii"
przy ul. ks. M. Strzody 7.

W maju 2003 roku mgr inż. Zbigniew Wróbel, absolwent Wydziału Chemicznego Politechniki Śląskiej, ówczesny prezes Polskiego Koncernu Naftowego ORLEN S.A. ufundował prywatne stypendium. Zgodnie, z życzeniem fundatora stypendium, obecnie w wysokości 5000 PLN rocznie, jest przyznawane przez Kapitułę Funduszu w każdym roku temu spośród laureatów corocznego Konkursu Chemicznego organizowanego przez Wydział Chemiczny dla uczniów szkół średnich, który rozpoczął studia na Wydziale Chemicznym w Gliwicach. Jest ono wypłacane w pierwszym roku studiów.

W skład Kapituły Funduszu im. Jana Binkiewicza wchodzą obecnie:

• prof. dr hab. inż. Krzysztof Walczak (Dziekan Wydziału Chemicznego Politechniki Śląskiej),
  • dr hab. inż. Tomasz Krawczyk, prof. PŚ (Przewodniczący Stowarzyszenia),
  • dr hab. inż. Janusz Wójcik, prof. PŚ (Skarbnik Stowarzyszenia),
  • prof. dr hab.inż. Marian Turek,
  • prof. dr hab.inż. Mieczysław Łapkowski,
  • mgr inż. Marian Adamek.